WAAROM JE NIET ALLES AAN MOET NEMEN WAT JE LEEST
Er is een overvloed aan informatie beschikbaar over gezondheid en welzijn, maar hoe weet je nu welke informatie betrouwbaar is? Veel mensen halen hun informatie uit tijdschriften zoals Men’s Health of Libelle, maar deze bronnen behoren tot de categorie amusement en niet per se tot goed onderbouwde informatie. Het is belangrijk om te weten dat saai wetenschappelijk onderzoek niet verkoopt en dat een tijdschrift met een aantrekkelijke voorkant en interessante uitspraken wel verkoopt.
In deze blogpost onderzoeken we waarom je niet alles wat je leest voor de waarheid moet aannemen, en hoe je kunt beginnen met het evalueren van de informatie die je tegenkom
Begin bij de bron…
Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen dat er een verschil is tussen gefundeerde informatie en amusement. Tijdschriften zoals Men's Health, hoewel ze misschien wat nuttige informatie bevatten, zijn voornamelijk gericht op de verkoop van exemplaren en zijn misschien niet de meest betrouwbare informatiebronnen. Dit betekent niet dat alle informatie uit dit soort bronnen slecht is, maar het is belangrijk om het met een korreltje zout te nemen en niet alles voor de gek te houden.
Wees een kritische lezer, want de bron van je informatie kan alles zeggen over de waarschijnlijkheid van de informatie die je leest. Een artikel in een peer-reviewed tijdschrift is een betere bron dan een fancy column in een tijdschrift. En onderzoek van onafhankelijke onderzoekers is vaak beter dan onderzoek gefinancierd door producenten.
Ook is het belangrijk om te kijken naar het doel van de bron, zoals in de documentaire 'Game Changers', waar het doel was om plantaardig eten te promoveren en de nadelen niet werden belicht. Dus wees kritisch als je leest, zelfs als het van je favoriete influencer komt, want vaak krijgen ze een leuk bedrag of merchandise voor het plaatsen van een foto met het product..
Ken de context van wat je leest
Een ander belangrijk ding om te overwegen is de context van de informatie. Zelfs als de bron betrouwbaar is, is het belangrijk om na te denken of de informatie relevant is voor jouw eigen situatie. Een onderzoek bij ratten is bijvoorbeeld mogelijk niet direct toepasbaar op mensen, en een onderzoek bij sedentaire ouderen is mogelijk niet relevant voor een jonge, actieve atleet.
Nieuwer is niet per definitie beter
Je bent vast wel eens ergens tegengekomen dat er wordt geschakeld met: “de nieuwste wetenschappelijke inzichten” (lees hier: 1 nieuw onderzoek dat gedaan is over onderwerp X). Dit onderzoek voor waar aannemen zonder de bulk aan oudere onderzoeken over hetzelfde onderwerp in acht te nemen, is alsof je alleen het laatste hoofdstuk van een roman leest: je denkt te weten hoe het verhaal verlopen is richting het eind, maar eigenlijk is een good guess het beste wat je kan doen (en dan is ‘good’ nog het meest gunstige geval).
Het belangrijk om te onthouden dat nieuwer niet altijd beter is. Alleen omdat een onderzoek nieuw is, wil nog niet zeggen dat het de beste of meest nauwkeurige informatie is die er is. Het is belangrijk om het grootste deel van ouder onderzoek over een onderwerp in overweging te nemen voordat je nieuwe bevindingen als ontwijfelbare waarheid beschouwt.
Een stappenplan
Stap 1: Verzamel de informatie: Ga op zoek naar verschillende bronnen van informatie over krachttraining en voeding, zoals wetenschappelijke studies, artikelen van experts en online forums.
Stap 2: Bepaal de betrouwbaarheid van de bronnen: Kijk of de bronnen van informatie betrouwbaar zijn. Dit kan door te controleren of de informatie afkomstig is van een gerenommeerde bron, zoals een wetenschappelijk tijdschrift of een expert in de veld.
Stap 3: Beoordeel de methodologie: Bestudeer de methodologie gebruikt in de studies of onderzoeken waaruit de informatie afkomstig is. Kijk of de onderzoekspopulatie groot genoeg is, of de studie een controlegroep heeft, of de resultaten zijn gepubliceerd in een peer-reviewed tijdschrift.
Stap 4: Analyseer de resultaten: Lees de resultaten van de studies of onderzoeken zorgvuldig en analyseer of de conclusies logisch zijn en of de resultaten consistent zijn met andere onderzoeken.
Stap 5: Maak een beslissing: Na het evalueren van de informatie, besluit of de informatie betrouwbaar genoeg is om toe te passen in je krachttraining en voedingsprogramma. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle informatie waar of geschikt is voor iedereen, dus het is essentieel om kritisch te blijven en altijd je eigen gezondheid en welzijn als prioriteit te behouden.
Stap 6: Houd de informatie up-to-date: Houd de informatie die je hebt toegepast up-to-date door regelmatig te blijven zoeken naar nieuwe onderzoeken en studies. Zo kun je ervoor zorgen dat je altijd werkt met de meest actuele en betrouwbare informatie.
Tot slot, als het gaat om informatie over gezondheid en welzijn, is het belangrijk om kritisch te kijken naar wat je leest. Begin met het evalueren van de bron, de context en het grootste deel van het onderzoek over een onderwerp voordat je informatie voor waar aanneemt. Door dit te doen, ben je beter uitgerust om weloverwogen beslissingen te nemen over jouw gezondheid en welzijn.